Sedative şi somnifere!!!


Sedative şi somnifere!!!


1. Tranchilizante

Printre medicamentele psihotrope cel mai frecvent comerializate pe piaţa germană, locul întâi a fost ţinut mult timp de Valium (diazepam), urmat de Adumbran şi Praxiten (oxazepam).
Între timp, diazepamul a fost înlocuit de alte benzodiazepine care i-au luat locul de frunte. În Republica Federală Germania, pe piaţa mdicamentului se găsesc, în principal, următoarele tranchilizante:

Denumire comercială

Lexotanil
Librium
Valium
Tranxilium
Dalmadorm
Tavor
Nobrium
Mogadan
Adumbran
Praxiten Demetrin
Rohypnol

Tranchilizantele cel mai frecvent utilizate fac parte din categoria benzodiazepinelor.

Acţiune:

Tranchilizantele din categoria benzodiazepinelor nu se deosebesc între ele în mod esenţial, în ceea ce priveşte acţiunea lor. Industria farmaceutică oferă mereu produse noi. Tranchilizantele au în primul rând o acţiune calmantă, antiagresivă, anxiolitică şi un oarecare efect tonic-antidepresiv. În plus, majoritatea tranchilizantelor are şi o acţiune de relaxare a musculaturii voluntare. Diazepamul poate fi utilizat, în afară de aceste indicaţii, şi la tratamentul imediat al crizelor epileptice. Apoi, tranchilizantele au un efect de distanţare faţă de durere şi de inducere a somnului, fără a suprima însă fazele de vis (somnul paradoxal – n.tr.), aşa cum o fac barbituricele.

Tranchilizantele au devenit – după alcool – drogul naţiunii nr. 2, probabil, pentru că „ajută” la depăşirea situaţiilor de stres neplăcute de la locul de muncă sau din mediul familial, pentru că ameliorează senzaţiile de frică, neliniştea şi frustrarea şi permit relaxarea fizică şi psihică. Mediul înconjurător este văzut ca prin nişte „ochelari roz”, sunt „diluate” contradicţiile, conflictele chinuitoare din trecut îşi pierd semnificaţia, totul devine mult mai plăcut şi prietenos, iar viaţa este mai uşor de trăit.

Abuz şi dependenţă

Fără îndoială, consumul cronic de benzodiazepine în doze mari poate duce, în cazuri individuale, la euforie, instalarea toleranţei şi, în final, la dependenţă. Tipul de dependenţă corespunde celui faţă de alcool şi barbiturice. Deoarece benzodiazepinele nu se metabolizează prin ficat, potenţialul de dependenţă priveşte în special domeniul psihic.

În cazul supradozării tranchilizantelor până la 1 g este posibilă instalarea unui somn de 48 de ore.

Riscurile abuzului:

Psihice
– plafonare în plan afectiv, apatie, lipsa trăirilor emoţionale
– slăbirea creativităţii
– incapacitatea rezolvării conflictelor
– pierderea simţului răspunderii
– comportament social neavenit
– mai rar: manii, accese de furie, halucinaţii, psihoze
– cimentarea unor relaţii sociale nesatisfăcătoare
– posibil, amplificarea stărilor depresive

Consecinţe pe termen lung:

Deoarece benzodiazepinele acţionează doar simptomatic şi nu rezolvă cauza problemelor, acestea nu se rezolvă, conflictele nu se pot soluţiona, iar frica – cu rol de semnal de alarmă – nu mai este percepută ca atare. Se ajunge la aşa-numitul efect rebound (de recădere – n.tr.), manifestat prin insomnie în primele ore ale dimineţii, creşterea în greutate, pierderea libidoului, stare generală de slăbiciune, buimăceală, dezinteres şi mahmureală.

Abstinenţa şi fenomene de sevraj:

Abstinenţa de la benzodiazepine este extrem de dificilă şi se realizează printr-o reducere lentă a medicamentului până la eliminare totală.

Fenomene de sevraj:
Anxietate, insomnie, tulburări circulatorii şi tulburări gastro-intestinale, crize convulsive.

O problemă specială este politoxicomania:

Mulţi dependenţi de medicamente consumă concomitent mai mult preparate. Ei iau, de exemplu, un barbituric puternic contra tulburărilor de somn, dimineaţa un produs stimulant, iar între acestea un tranchilizant. Multe medicamente prezintă interacţiuni nefaste, mai ales în combinaţie cu alcoolul. Bunăoară, pot prelungi sau întreţine timp îndelungat starea de ebrietate indusă de alcool. Alteori, pot ameliora fenomenele de sevraj. Dependenţii de opiacee abuzează şi ei de tranchilizante, atât pe cale orală, cât şi pe cale intravenoasă, de exemplu atunci când îşi injectează „Rohypnol”.

2. Somnifere

Sumar al principalelor clase de somnifere:
a) Barbiturice, de ex.: Luminal (Fenobarbital)
b) Bromuri, de ex. Adalin (bromuree)
c) Cloralhidrat/Paraldehyd, de ex. Chloraldurat
d) Alte categorii de substanţe, de ex. Distraneurin (clometiazol), utilizat în terapia de dezalcoolizare (produsul i.v. a fost retras de pe piaţa franceză, producătorul Astra Zeneca a retras întreaga producţie din cauza gravelor efecte adverse. Nu se mai găseşte forma pentru administrare i.v. – n. tr.)
e) Perparate combinate periculoase, de ex. Mandrax (metaqualona)

Barbiturice:

Barbituricele induc un somn asemănător narcozei (suprimă fazele de vis/somn paradoxal).

Efecte secundare:
Efectele nedorite sunt rare, la doze normale, şi de regulă nu sunt sesizate din cauza acţiunii principale a medicamentului, ele apărând în somn. Pot însă să apară: somnolenţă în timpul zilei, tulburări de echilibru, „stare de beţie”, mersul ebrios şi tulburarea capacităţii de discernământ.
Rareori, apar: depresia respiratorie, stare de excitaţie nervoasă, dezorientare (frecvent la persoane mai în vârstă), hipotermie, tulburări de dinamică sexuală, dureri musculare şi articulare.
Barbituricele interferează cu capacitatea de a conduce un autovehicol şi reduc, în general, atenţia.
Consumul concomitent de alcool este cel care evidenţiază sau potenţează în mod periculos aceste efecte adverse, deorece ambele substanţe trebuie prelucrate (metabolizate) de ficat.

Riscul de dependenţă:
Consumul de barbiturice poartă cu sine un mare risc de dependenţă, deoarece doza trebuie mărită deja la câteva zile, pentru a atinge efectul iniţial. De asemenea, primele fenomene de sevraj – nelinişte, iritabilitate şi insomnie – apar deja după primele două săptămâni de consum. Barbituricele induc o tulburare severă a caracterului somnului normal, prin faptul că suprimă fazele de vis (somnul paradoxal) necesare păstrării echilibrului psihic.

Consumul pe o perioadă îndelungată induce modificări insidioase de personalitate.
În baza caracterului aproape identic al dependenţei de alcool şi al celei de barbiturice, ambele sunt incluse de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în aceeaşi categorie de dependenţă.
Spre deosebire de tranchilizante, marja de siguranţă dintre doza terapeutică şi cea toxică este foarte redusă, fapt recunoscut şi exploatat de mulţi oameni. Intoxicaţia severă rămâne şi azi o metodă răspândită de suicid.

O intoxicaţie acută cu barbiturice
va provoca paralizarea progresivă a centrului respirator şi prăbuşirea funcţiilor circulatorii.

Compuşi cu brom ai ureei:

Aceste substanţe sunt legături chimice între uree şi brom care, în ansamblu, au un efect mai slab decât barbituricele. În momentul întrării în circuitul metabolic al organismului, ele se depozitează la diferite nivele, deoarece bromul se elimină doar lent din organism. Rezultă, în final, o intoxicaţie cronică insidioasă cu brom, aşa-numitul bromism, cu: stări de confuzie, pierderea memoriei, delirii în cazurile grave, dermatite, strănut, conjunctivită; sunt posibile hemoragii punctiforme la nivelul tegumentului şi al mucoasei. Legăturile brom-uree prezintă şi ele un risc mare de toleranţă şi dependenţă.

Paraldehida şi cloralhidratul:

Din cauza gustului lor execrabil, aceste substanţe nu sunt folosite mai niciodată ca stupefiante.

Scena consumatorilor de droguri:
Au existat şi există mereu preparate populare în rândul consumatorilor, precum Luminalul (fenobarbital), Nembutal (pentobarbital), Rosimon şi Mandrax (metaqualona). Acestea, alături de altele, sunt adesea combinate cu droguri cu efect stimulator. Când scade efectul unui drog „speed” sau atunci când acesta devine insuportabil – în urma consumului cronic – somniferele ajută la surmontarea insomniei de origine chimică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: