Publicat de: nudroguri | aprilie 15, 2010

Drogurile!


Drogurile!


Noţiuni generale:

Drogul este acea substanţă care, odata absorbita de un organism viu, poate modifica una sau mai multe funcţii ale acestuia.

Dependenţa este starea psihică sau fizică ce rezulta din interacţiunea unui organism viu cu un medicament, caracterizată prin modificări de comportament şi alte reacţii, însoţite întotdeauna de nevoia de a lua tratament şi alte reacţii, în mod continuu sau periodic pentru a-i resimţi efectele sale psihice şi, uneori, pentru a evita suferinţele.

Riscul instalării dependenţei la un individ rezultă întotdeauna din acţiunea conjugată a trei factoi:

particularităţile personale ale subiectului(moşte-nirea genetică a individului, sistemul săuenzimatic);

natura mediului socio-cultural general imediat;

proprietăţile farmacologice ale substanţelor în cauză, în corelaţie cu cantitatea consumată, frecvenţa utilizării, modul de utilizare. Putem vorbi şi de o dependenţă naturală, în cazul în care mama este toxicomana. După unele statistici, în 1989, în SUA au fost născuţi cel puţin 378.000 copii-cocaină.

Dependenţa poate fi psihică şi fizică.

Dependenţa psihică se manifestă prin dorinţa imperioasă şi irezistibilă a subiectului de a continua utilizarea drogului şi de a înlătura disconfortul psihic.

Se întâlneşte în toate cazurile de dependenţă, cu anumite particularităţi pentru fiecare drog în parte, putând fi însoţită sau nu de dependenţă fizică şi toleranţă.    Psihodependenţa se recunoaşte în primul rând după atitudinea consumatorilor, care continuă să folosească drogul, deşi sunt pe deplin conştienţi că acest lucru le dăunează sănătăţii, situaţiei familiale şi le impune numeroase eforturi materiale pentru a-l obţine.

Dependenţa fizică este rezultatul administrării îndelungate a unui drog. Reducerea dozelor, amânarea administrării sau întreruperea ei completă vor genera o serie de tulbutări fizice, la anumite droguri foarte greu de suportat de organism.

Pentru a înlătura starea de rau, consumatorul recurge la o nouă administrare. Dependenţa fizică se manifestă diferit, în funcţie de drog, fiind foarte accentuată la opiacee şi barbiturice.

Toleranţa este sensibilitatea redusă sau chiar absentă, a unui organism la unele acţiuni ale substanţelor farmacologice asupra lui.

Poate fi dobândită când, pentru a obţine acelaşi efect se impune mărirea progresivă a dozei şi este caracteristică cocainei, celor mai multe opiacee, amfetaminei, sau încrucişată când, un subiect deja tolerant faţă de o anumită substanţă suportă doze mai mari dintr-o altă substanţă, pe care nu a mai utilizat-o anterior.

Dintre toate drogurile cunoscute până în prezent, heroina dă naştere cu cea mai mare uşurinţă toxicomaniei.

Prozeitismul în materie de droguri prezintă un pericol extraordinar. Un drogat atrage lunar la consum, în medie, 3-5 persoane. Din 245 de toxicomani chestionaţi în cursul unei anchete întreprinse în Franşa, 74% declară că au început consumul în urma propunerilor ce li s-au făcut de către un consumator, iar un procent de 67% dintre ei au primit gratuit drogul.La 74% dintre heroinomani, prima injecţie cu acest stupefiant le-a fost administrată de heroinomani cu experienţa, 95% dintre drogaţi au mărturisit că au împărţit cu alţii drogul, iar 82% l-au  şi vândut pe străzi. A făcut furori în mass-media faptul că o bunicuţă de 60 de ani vindea cocaină la Rio de Janeiro, având o reţea de peste 200 cumpărători (Maria Helena Gomez)

„Toxicomania este, mai întâi şi înainte de orice, o întâlnire între un individ normal şi un produs toxic care-i alinează liberul arbitru, transformâadu-l treptat în sclav, apoi într-o epavă”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: